Thursday, May 12, 2016

Patagonya'dan muhteşem kareler

Patagonya uzun zamandır gitmek istediğim bir yer. El Catafete'den başlayıp Şili ya da Arjantin Patagonya'sında gerçek üstü günler yaşamanızı sağlayacak bir yürüyüş turuna çıkmak, akşamları yürümekten ağrıyan bacaklarınıza günün muhteşem manzaraları ve anıları ile pansuman yapmak...2016 yılında muhakkak yapmayı istediğim bu seyahati henüz daha planlayıp programa dahil edemedim ama kıskanarak takip ettiğim Nomadic Matt geçtiğimiz günlerde en çok ziyaret edilen seyahat bloglarından birisi olan web sayfasında 16 muhteşem Patagonya fotoğrafı paylaştı. Ben de ondan aldığım izinle kısa kısa notlar ekleyerek bu fotoğrafları paylaşıyorum. Umarım gelecek Patagonya yazım kendi tecrübelerimi anlatan bir yazı olacak.


Perito Moreno buzulu. El Catafete'ye otobüsle yaklaşık iki saat mesafedeki buzul dünyanın en fazla turist çeken buzullarından birisi. Büyüklüğü, her tecrübe ve cesaret seviyesindeki yürüyüşçü için ulaşılabilir olması ve erişmenin kolaylığı ile çok popüler. 250 kilometre kare büyüklüğü ile dünyadaki en büyük buzullardan daha küçük olmasına rağmen Patagonya'daki 48 buzul içerisinde halen büyümeye devam eden üç buzuldan birisi. Tüm dünyada buzullar geri çekilirken bu üç buzulun büyüme sebebi hala jeologlar arasında konuşulan ve tartışılan bir konudur. Aman şimdi bunu  okuyup da bak işte küresel ısınma yokmuş buzullar büyüyormuş falan demeyin, kalbinizi kırmayayım.


Valley Ascencio ya da kabaca tercüme edersek yüksek vadi Torres del Paine Milli Parkındaki üç önemli vadiden birisi. Etrafını çeviren Paine dağları yer yer 2850 metreye kadar yükseliyor. Nomadic Matt'in çektiği bu fotoğrafta ilkbahardaki halini görüyoruz.


Güney Patagonya'da fizik kondisyonu iyi olan gezginler için kamplı yürüyüş turları düzenleniyor. Kimi zaman 100 kilometrenin üzerinde dağ yürüyüşü içeren bu turlar özellikle Amerika'dan çok talep görüyor. Eğer böyle bir coğrafyada hiking tecrübesi cazip geliyor ama kendi başınıza bu seyahate cesaret edemiyorsanız benzeri bir programa dahil olabilirsiniz. Aslında eğer bir araya getirebilirsem kafa dengi bir grupla böyle bir geziyi düzenlemek çok çok istiyorum. Eğer böyle bir tur fikri cazip geliyorsa yazının sonunda bir yorum ekleyin. Kim bilir, belki Patagonya'yı fethe çıkarız, belli mi olur?


Fransız Vadisi yolunda Paine Granit Kuleleri. Cordillera Paine dağlarının üçlü zirvesi. Zirve noktasında 2884 metre yüksekliğe ulaşıyor. Ama öyle canım çok da yüksek değilmiş diye küçümsemeyin. Yüksekliğin kesin olarak GPS yardımıyla ölçüldüğü 2011 yılındaki zirve tırmanışı tarihteki üçüncü zirve tırmanışı. Yani boyu küçük ama tırmanması zor, granit kayaların yoğun olduğu bir dağ sırası. Paine Kuleleri milli parkın en fazla ilgi çeken noktalarından birisi.



Perito Moreno Buzulu. Patagonya buzullarının belki de en ünlüsü. Burada buzulu enlemesine geçen yürüyüş turu sırasında çekilmiş bir kare var. Uzaktan düz bir buz ovasında yürüyecekmiş gibi hissediyorsunuz ama buzul üstünde yürümeye başladığınızda başka bir gezegendeymişsiniz gibi gelecek. Bu arada böyle bir buzul yürüyüşünü asla bölgeyi tanıyan bir rehber olmadan yapmayın. Her ne kadar genel olarak güvenli bir buzul olsa da altınızda aslında çok yavaş da olsa hareket eden bir yüzey var ve çatlaklar, mağaralar, içine düşerseniz asla çıkamayacağınız buzul kırıkları yürüyüşü heyecanlı ama aynı zamanda tehlikeli de kılıyor. 


Grey buzuluna giden yürüyüş yolunda karşınıza çıkacak irili ufaklı göllerden birisi. Bazı göller önlerini kesen buzullar yüzünden oluşuyor ve su seviyesi bu göllerde aydan aya, seneden seneye onlarca metre fark edebiliyor. Geçen sene yürüdüğünüz yolun bu sene bir buzul gölünün altında kalmış olması, geçen sene kıyılarında kamp kurduğunuz gölün yüz metre geriye çekilmiş olması mümkün.

Grey buzulunun hemen yakınındaki göllerden birisi. Gölde irili ufaklı buzdağları yüzüyor. Suyun rengi açık gri. Bunun sebebi ağır ağır hareket ederken buzulun aşındırdığı toprak ve kayaların eriyen buzul sularıyla göle ulaşması.

Torres del Paine yürüyüş parkurunun başlangıç noktası. Arka planda Torres Kuleleri görünüyor. Bu noktadan başlayarak toplam 22 kilometrelik bir yürüyüş günü var önünüzde.

Bir kaç yıl önceki orman yangınında zarar gören ağaçlar bize hem en iyi korunan alanların bile insan etkilerinden tamamen korunamayacağını hem de her şeye rağmen doğanın hayatta kalmak için bir yol bulabildiğini hatırlatıyor. Dört sene önceki yangının izleri hala yerinde dursa da bölge yavaş yavaş eski haline geri dönüyor.



Ve sonunda ufukta Grey Buzulu ve buzulun beslediği göl.

Fransız vadisindeki Frances buzulu.

Bu ve hemen altındaki fotoğrafta ünlü Torres Kuleleri görünüyor. Küçük buzul gölünün kıyısından seyre daldığımız manzara günün 15 kilometrelik yürüyüşünün ardından kendinize verebileceğiniz en iyi hediye (elbette çoktan hak edilmiş istirahatinizden sonra). Patagonya'da hiking rotaları genellikle çok iyi işaretlenmiştir. Kaybolma tehlikesi olmadan bu iyi korunan doğa hazinesini yürüyerek gezebilirsiniz.

Torres kulelerinin göl kenarından çekilmiş bir başka fotoğrafı. Eğer bir hiking grubu ile seyahat ederseniz bu noktada en az iki saatlik bir mola vereceksiniz ve bu gerçek üstü manzarayı sindirmeye zamanınız olacak.

Fotoğrafların bir kısmı Nomadic Matt seyahat blogundan alınmıştır.

Patagonya tam anlamıyla apayrı bir alem. Pek çok bölgesinde kendinizi başka bir gezegendeymiş gibi hissediyorsunuz. Buna dünyanın bilindik nüfus merkezlerine oldukça uzakta olmanın da etkisi oluyor muhakkak ama çoğunlukla el değmemiş, tam bir jeoloji harikası kaygısızca buzulların üstünde yürüyebileceğiniz dünya üzerindeki az sayıdaki yerlerden birisi olan Patagonya ölmeden görmeniz gereken yerler listesinde yoksa, artık girmeli .

No comments:

Post a Comment