Thursday, April 14, 2016

Balayı Turu Düzenlemek Ciddi Bir İştir

Balayı ciddi bir iştir. Balayına gitmekten bahsetmiyorum elbette. Bu günkü konumuz balayı turunuzu planlamak, düzenlemek, ve sorunsuz şekilde gerçekleştirmek üzerine. Ve bu konuda yardım almaya ihtiyacınız olup olmadığı ile ilgili. Aslına bakarsanız balayı turu konusunda bir tur operatöründen yardım almak isteyip istemeyeceğiniz tamamen kişiliğiniz, eşinizle birlikte balayı turunuzdan neler beklediğiniz, ve bu konuda ne kadar zaman ve çaba sarf etmeye hazır olduğunuz ile alakalı. Örneğin ben seyahatlerimde risk almayı, maceraperest davranmayı sevdiğim, bilinmeyene koşmaya bayıldığım için eğer balayı turuna gitmeyi planlıyorsam değişik, hayatta bir daha yapamayacağım bir şeyler isterim. Çünkü bir şeyler ters gitse dahi bunu bir serüven olarak kabul edebilirim. Ancak herkes benim kadar maceraperest, ya da riski seven bir yapıda olmayabilir. Gelin bu gün bu konuda biraz hoş beş edelim.

1 - Balayı Turunuzdan Neler Bekliyorsunuz?

Balayı dediğinizde aklınıza ilk ne geliyor? Gözünüzde canlanan ilk manzara nedir? Hindistan cevizi ağaçları altında, tropik bir cennette beş yıldızlı bir resortta keyif yapmak mı? Bir Avrupa şehrinde tarihi kent merkezini eşinizle alt üst ederken duyduğunuz heyecan mı? Amazon ormanlarında beş yüz metrelik bir yamaç kenarında bungee jumping yaparken hissettiğiniz adrenalin patlaması mı? Londra ya da New York'ta bir müzikalde ön sıralardaki koltuklarınızda Operadaki Hayalet'i izlerken duyduğunuz keyif mi? Tanzanya'da Serengeti düzlüklerinde büyük göçü takip ederken şahit olduğunuz muhteşem doğa olayının tüylerinizi diken diken etmesi mi?

Balayı turunuzu planlamadan önce ilk olarak bir çift olarak nasıl bir tatil istediğinize karar vermeli ve bu konuda anlaşmalısınız. Ne tip bir balayı istediğiniz bu balayı turuna hazırlanırken yardıma ihtiyacınız olup olmayacağını etkileyecek. Nasıl mı?
  • Bir Avrupa ülkesinde bilindik bir şehre gidecekseniz (Paris, Londra, Prag, vb.) sizi bekleyen kötü sürprizler ile karşılaşma olasılığınız oldukça az olacak. Profesyonel bir tur operatörünün sizi yönlendirmesine ihtiyaç duymayabilirsiniz.
  • Egzotik bir bölgede konforlu bir balayı istiyorsanız, yani mesela Maldivlerde Balayı, Bali'de Balayı, Bora Bora'da Balayı gibi bir hedefiniz var ise o zaman belki de işi bilene danışmak faydalı olabilir. Bu bölgelerin çoğu üçüncü dünya ülkelerindedir ve rezervasyon problemleri ile karşılaşabileceğiniz gibi otel dışında size servis verecek insanlar (şöför, karşılama personeli) ile bağlantı kurmakta ve hizmet alabileceğinize güvenmekte sorun yaşayabilirsiniz. En önemlisi acil durumlarda sizinle ilgilenecek bir yetkili olmaması rahat edememenize yol açabilir.
  • Eğer gitmeyi planladığınız yerin dilini bilmiyorsanız, ya da yabancı dilinize güvenmiyorsanız seyahatinizin tüm ayrıntıları önceden planlanmış olmalıdır. Size kimden saat kaçta ne şekilde servis alacağınızı, bir aksilik olursa kimi aramanız gerektiğini gösteren bir hizmet belgesi (voucher) ile seyahate çıkmanız çok büyük önem taşır. El yordamıyla kendi başınıza çözüm üretemeyeceğiniz yörelerde, özellikle de yabancı dil bilginiz çok üst düzey değilse kendinizi güvende hissetmek için profesyonel bir tur operatöründen yardım almanız doğru olacaktır.

2 - Düğün sürecinde çok yoruldum bir de balayı tasarlamakla uğraşamam!

Eğer yukarıdaki gibi düşünüyorsanız o zaman saatlerce, belki de günlerce balayı planlamakla uğraşmayın. Gideceğiniz yeri seçin, bir tur operatörüne tarihlerinizi ve bütçenizi bildirin ve arkanıza yaslanın. İşini ciddiye alan tur operatörlerinin tamamı size tahmin edeceğinizden de iyi hizmet verecektir. Ancak tur operatörü seçerken dikkatli olun. Size kişiselleştirilmiş, özel tasarlanmış bir program sunabilecek olan, güven veren bir acente bulmaya çalışın. Şikayet Var gibi sitelerdeki geçmişlerine, sosyal medyadaki varlıklarına, forumlarda haklarında yazılanlara göz atın.

3 - Bütçemiz çok sınırlı, ne yapacağız?

Eğer balayına ayırabileceğiniz bütçe çok sınırlı ise ama yine de buralardan uzaklaşmak istiyorsanız öncelikle Midilli, Sakız, Samos adalarından birinde balayı geçirmeyi düşünün. Kıbrıs'a iyi bir otel seçeneği bulsanız bile gitmeyin. Kıbrıs kötü olduğu için değil (aksine çok harika bir yerdir), balayında farklı bir coğrafyaya, farklı bir yere gitmiş gibi hissedemeyeceğiniz için. Elbette eğer tek derdiniz uygun fiyata güzel bir otele gitmekse o zaman Kıbrıs da seçenekler arasına girebilir. Eğer bütçeniz çok sınırlıysa butik hizmet veren acentelerden fayda sağlamayacaksınız demektir. Pek çok butik balayı operatörü tek karını size sunduğu ekspertiz, bilgi, ve tecrübeyi fiyatlandırarak elde eder. Bu size çok daha iyi bir balayı fırsatı sunacaktır ama aynı zamanda maliyetleri de arttıracaktır. Yine de unutmayın ucuza kendi başıma planlayacağım diye çıktığınız balayı yolculuğunun astarı yüzünden pahalıya çıkabilir.

No comments:

Post a Comment